3 BBQ spiezen
BBQ is iets waar wij helemaal dol op zijn. Als we een avondje vrij hebben en het is mooi weer, zetten wij snel de bbq aan. Nico vindt het leuk om de bbq aan te steken en ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen op de bbq. Ik laat nu 3 BBQ spiezen zien die ik het allerliefst maak. Het is een gehaktbbalspies, een kip piri piri spies en een kipsatepsies. Heel erg lekker. Natuurlijk kost het maken van BBQ spiezen wel wat tijd maar ik zal het wel echt aanraden. Het is namelijk veel goedkoper dan de BBQ spiezen in de winkel en vaak ook veel lekkerder.
Voor 6 bbq spiezen (2.pp)- 30-45 minuten
3x BBQ spiezen
1. Kip piri piri spies:
Dit heb je nodig:
- 150 gram kip
- 1 rood uitje
- 2x verschillende kleuren paprika
- 1,5tl knoflookpoeder
- 1tl (gerookte) paprikapoeder
- 0.5tl chilipoeder
- zout
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
Zo doe je het:
Wel eerst de saté prikkers in water (dit zorgt ervoor dat deze niet verbranden of heet worden op de bbq). Snijd de kip in blokjes en doe dit in een schaal. Doe alle kruiden bij de kip met de citroensap en olijfolie. Laat dit even staan. Snijd de ui en paprika in vierkantjes. Dan kan je de spiesjes rijgen. Eerst een blokje kip, dan paprika en ui en dan weer kip.
2. Gehaktballen spies
Dit heb je nodig:
- 9 plakjes katenspek
- 150 gram gehakt
- 1 uitje
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 3 tl cajunkruiden
- 2 handen paneermeel
Zo doe je het:
Dit is onze favoriete spies. Wel eerst de saté prikkers in water. Snijdt dan het uitje en de knoflook heel fijn. Doe dit met het gehakt, ei, paneermeel en de cajunkruiden in een kom. Kneed het tot een geheel. Is het gehakt nog te nat? Doe er dan meer paneermeel bij! Dit is echt belangrijk anders vallen de gehaktballetjes uit elkaar. Draai gehaktballetjes van het mengsel. Draai dan de katenspek om de gehaktballetjes en rijg deze aan de satéprikker (gehaktballetjes gaan snel kapot op de bbq. Daarom is het handig om de spiezen een paar uur op te laten stijven in de koelkast. Heb je hier geen tijd voor? doe dan 2 saté prikkers door de spiesjes in plaats van 1. Dit zorgt ervoor dat het wat steviger is.
3. Kipsate spies:
Dit heb je nodig:
- 150 gram kip
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 tenen knoflook (of 2tl knoflookpoeder)
- 0.5 eetlepel honing
- zout
- 2 tl korianderpoeder
- Eventueel paar druppeltjes sesamolie
Zo doe je het:
Wel wederom de prikkers in water. Snijd de kip in blokjes en doe het in een kom. Snijd de knoflook in kleine stukjes en doe dit bij de kip. Doe dan ook de kruiden , honing en de ketjap bij de kip. Roer dit goed door. Rijg dit aan een spiesje. Lekker met saté saus.
Dit waren de drie spiesjes die ik regelmatig maak als wij gaan bbqen. Voor elke spies geldt: hoe langer je het laat marineren, hoe lekkerder het wordt.
Eetsmakelijk <3
Geef dan wel aan dat de kip van kipdij moet zijn anders wordt het zo droog