Italiaanse broodjes
Ik hou echt van zelfgemaakt brood! Zo lekker! Jammer dat het altijd wat tijd kost, maar wat is het de moeite waard. En dan heb ik het dus nog niet eens over de geur! Jammie Jammie! In deze broodjes gaan vooral Italiaanse ingrediënten. Ik heb een lijstje met optionele ingrediënten geplaatst. Je kan hieruit zelf kiezen wat je toe wil voegen. Je moet natuurlijk wel wat van die ingrediënten toe voegen anders dan zit er geen smaak aan je broodjes. Ik kijk altijd naar wat ik in huis heb, dat voeg ik dan toe. Deze broodjes hebben zoveel smaak van zichzelf dat je er eigenlijk vrijwel niks op hoeft te doen. Een beetje (room)boter is al lekker. Lekker voor bij de soep!
Voor 4 a 5 broodjes
Dit heb je nodig:
380 gram bloem
250ml water
1 zakje gist
3 eetlepels olijfolie
Flinke snuf zout
4 a 5 theelepels Italiaansekruiden (of handje verse basilicum of/en oregano)
Optioneel:
flinke hand zongedroogde tomaten
20 gram Parmezaanse kaas
25 gram olijven (groen en/of zwart)
3 tenen knoflook
1 rode ui
Zo doe je het:
1. meng in een kom de bloem met het gist. Doe ook de olijfolie erbij.
2. voeg er wat water bij en kneed dit met je hand (of keukenmachine). Er ontstaat een plakkerig deeg.
3. voeg nu de ingrediënten die je lekker vind bij het deeg. Voeg ook de kruiden doe. Zorg er dus voor dat je het zout niet meteen bij het gist en de bloem doet. Zout verminderd de werking van het gist namelijk, dan komt het deeg tijdens het rijzen niet omhoog.
4. blijf kneden totdat het deeg van je handen los laat en er een mooie deegbal ontstaat.
5. vet een kom in met wat olijfolie en leg de deegbal hier in. Dek af met een schone theedoek en laat een uur rijzen op een warm plekje in de woonkamer (ongeveer net zolang tot het deeg verdubbelt is).
6. Strooi wat bloem over het aanrecht en kneed het deeg nog even goed door. Maak nu met je handen ongeveer 4 a 5 bolletjes van het deeg.
7. verwarm de oven voor op 185 graden.
8. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe weer de theedoek over de broodjes heen en laat nog zo een 10-15 minuten rijzen.
9. Doe de broodjes voor ongeveer 10-15 minuten in de oven
Nog even wat tips:
* hoe meer je toevoegt van de ingrediënten hoe lekkerder en smaakvoller de broodjes worden.
* zorg ervoor dat je niet teveel bloem op het aanrecht strooit, hoe meer bloem er bij de broodjes komen hoe droger ze worden.
* de broodjes zijn na het bakken nog 3 dagen te eten. Wel even goed afdekken natuurlijk.
Eetsmakelijk <3
Wanneer moeten de 3 eetlepels olijfolie erbij ?
Ik heb het bij stap 1 gezet