Welkom


Instagram


Recente artikelen



Geplaatst op 8 februari 2018

Geplaatst op 5 februari 2018

Geplaatst op 3 januari 2018

Geplaatst op 30 september 2017

Geplaatst op 28 september 2017

Geplaatst op 17 september 2017

Geplaatst op 15 september 2017

Kruiden die je niet kan missen in huis

83065cebd9690573405b24a531e4639b
bron

Als je houdt van koken en van eten  zelf maken, heb je toch echt wel kruiden voorraad nodig. Toch houdt de een meer van koken dan de ander en hoef je natuurlijk niet meteen alle kruiden die je kan vinden in de supermarkt te kopen. Maar welke kruiden zijn het meest handig om wel in huis te hebben?

Het is natuurlijk afhankelijk van wat je graag eet. Ik ben dol op Mexicaans, Italiaans en Grieks. Dus van deze kruiden heb ik heel veel in huis. Oosterse gerechten maak ik wat minder, hier heb ik dan wat minder van.  Toch is er ook wel een algemeen lijstje van dingen die sowieso handig zijn.

Kruiden die echt een musthave zijn:
Peper en zout :
Peper en zout is natuurlijk echt onmisbaar. Dit is echt de basis.  Zonder peper en zout smaakt je eten nergens naar en is het flauw. Belangrijk bij het gebruik van peper en zout is veel proeven tussendoor. Smaakt het nog te flauw? Doe er dan nog wat meer zout of peper bij.  Begin met zo min mogelijk. Je kan beter nog wat zout & peper toe moeten voegen dan dat je er teveel in hebt gedaan. Proeven is belangrijk omdat er vaak in recepten staat: ”gebruik een snufje zout”. Bij de ene persoon is een snufje veel meer dan bij de andere persoon. Daarom moet je proeven en kijken of je vindt dat er genoeg in zit (natuurlijk geldt dit eigenlijk voor alle kruiden).

Italiaanse kruiden:
Met Italiaanse kruiden kan je al zoveel gerechten maken. Denk maar aan pastasaus, ovenschotel en roerbakken. Italiaanse kruiden is een mix van meestal: basilicum, oregano, rozemarijn, laurier, tijm, marjolein en knoflookpoeder. Deze mix is dus super handig en kan niet ontbreken.

paprikapoeder:
Is de basis van veel kruidenmixen (Mexicaans en Grieks). Paprikapoeder is gemaakt van gedroogde en daarna gemalen paprika’s. Het heeft een lichte niet overheersende smaak. Met paprikapoeder kun je sauzen op smaak brengen en bijvoorbeeld goulash maken of bepaalde soepen op smaak brengen.

Koek en speculaaskruiden
Heerlijk! Vooral voor de zoetekauw. Lekker over stukjes gesneden appel (er zit geen suiker in dus maakt het niet ongezonder), in havermout of natuurlijk koekjes. Deze kruiden zijn de basis van zelfgemaakte koekjes, pepernoten en andere zoetebaksels. Onmisbaar als je van bakken houdt.

chilipoeder
hou je van wat pit? Dan is chilipoeder onmisbaar. Het geeft wat pit aan gerechten zonder dat je er echt een pepersmaak aan je gerecht krijgt. Ik gebruik dit eigenlijk overal in. Ook hiervoor geldt: goed proeven! Van teveel chilipoeder wordt je echt niet blij. Het brand echt je mond uit. Een klein beetje is juist precies goed (of wat meer als je van pittig eten houdt). Blijf proeven tot je de balans gevonden hebt die je het lekkerst vindt.

d1abc7e4cdc79700f277baa3f56f33d8
bron

En als je je kruidenkastje toch wat wil aanvullen:
knoflookpoeder: Handig als je wel de smaak van knoflook aan gerechten wil maar verse knoflook te sterk vindt. Dit is veel milder.
Komijnpoeder: De basis voor Mexicaanse gerechten! Echt heerlijk.
Oregano & basilicum: Voor uitgebreidere Italiaanse recepten.
Kerriepoeder: Voor gerechten als kipkerrie, of salades en sauzen.
Gemberpoeder: Voor bami, nasi.
kurkuma: Voor de kleur aan kipkerrie, nasi en bami.
Tijm: Goed in ovenschotels. Gaat geel goed samen met bijvoorbeeld champignons.
Peterselie: Komt in veel recepten voor (soepen en pikante gerechten). Zorgt voor wat neutralisatie in een gerecht.
Bieslook: Familie van de ui. Gebruik in salades, dressings, kruidendipjes en bijvoorbeeld kruidenboter.
Rozemarijn: Is een van de meest gebruikte kruiden voor in pastasauzen, aardappeltjes, ovenschotels en vlees.
Korianderpoeder: Onmisbaar in de Mexicaanse keuken.

En hoe zit het dan met verse kruiden?
Verse kruiden zijn veel sterker van smaak dan gedroogde kruiden. Verse kruiden zijn dan ook juist uitermate geschikt voor sauzen, dressings en andere hele snelle gerechten. Verse kruiden kan je het best op het allerlaatste moment toevoegen. Als je dit al helemaal in het begin toevoegt, dan worden de kruiden slap en veel minder lekker. Gedroogde kruiden daarin tegen kan je beter helemaal aan het begin toevoegen. Deze hebben langer nodig om smaak af te geven. Als je wil dat de smaken goed intrekken, kan je dit dus het best aan het begin doen.

7944650144_a8f9664271_o-512x716
flickr

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *