Risotto met kastanjechampignons en salade
Ik heb weer een heerlijke (en dan bedoel ik ook echt heeeerlijke!!) avondmaaltijd. Ik maakte risotto met kastanjechampignons en gebakken rauwe ham. Eigenlijk maak ik zo al maanden de risotto. Ik vind dit echt de aller lekkerste manier! Je kan mij er echt voor wakker maken! De smaken passen zo goed bij elkaar.
Als je echt niet van rauwe ham houdt kan je deze ook vervangen door gewoon kipfilet. Er zit dan wel wat minder smaak aan de risotto, ik zou er dan wel een klein beetje extra zout & peper bij doen. De ham geeft veel smaak aan het gerecht. Risotto maken is helemaal niet moeilijk. Zorg er alleen voor dat je er goed bij blijft. Dan is er niks aan de hand:).
voor 2 personen
Dit heb je nodig:
200 gram kastanjechampignons
1 grote witte ui
1 teentje knoflook
250 gram risotto rijst
1 liter groentebouillon
150 ml zoete witte wijn
sap van een halve citroen
1 tl Italiaanse kruiden
Parmezaanse kaas
1 pakje rauwe ham (het liefst parmaham) a 125 gram
1 zakje rucola melange sla
een scheutje balsamico azijn
een scheutje zonnebloem olie
zout & peper
Zo doe je het:
Snijd de ui de knoflook fijn en de champignons in grove stukken. Snijd ook de ham alvast in kleine stukjes. Ik snijd zelf het vet randje van de ham altijd weg. Dat vind ik niet zo lekker. Zo al het gesneden werk is gedaan. Zorg ervoor dat je een literbouillon op zacht vuur heb staan. Niet laten koken, maar wel warm houden. Verhit wat roomboter en olijfolie in een pan (dit is de beste combinatie om in te bakken).
Bak eerst het uitje en de knoflook in de pan. Wacht tot het uitje wat glazig wordt. Doe dan de risotto rijst erbij. Roer dit goed door. Zodra de rijst een beetje begint te glimmen blus je dit af met de witte wijn.
De alcohol verdampt dus je hoeft niet bang te zijn dat het eten naar alcohol smaakt. Nu is het een kwestie van wachten tot de rijst de wijn heeft opgenomen. Blijf de hele tijd roeren. Als je een rechte streep in de rijst trekt en de streep blijft staan dan kan er een schep bouillon bij. Dan is de bouillon goed opgenomen, Doe dit met een soep lepel. Schep zoveel bouillon dat de rijst echt net onder staat. Nu weer roeren tot de rijst de bouillon heeft opgenomen en de streep blijft staan. Dan weer een schep bouillon bij de rijst. Herhaal dit tot alle bouillon op is.
Bak intussen in een ander pannetje in een beetje olijfolie de ham met de champignons. Als de risotto klaar is, roer je de ham en de champignons door de rijst. Doe er nu ook peper en 1 theelepel Italiaanse kruiden bij. Ik raad aan om het echt bij 1 theelepel te houden, maximaal anderhalf. De kruiden zijn voor iets meer smaak, maar het is niet de bedoeling dat het gaat overheersen. Doe nu ook het sap van de halve citroen erbij en roer het geheel goed door. Ga nu ook verder met een salade. Doe in een kommetje een scheut balsamico azijn doe er daarna even veel zonnebloemolie bij en een beetje zout en peper. Goed mengen. Laat je trouwens niet af schrikken door de geur van balsamico azijn! Het ruikt echt naar brandstof ofzo, haha! Maar als je het combineert met een plantaardige olie (zonnebloemolie) en je doet het door de sla is het echt heerlijk! Past perfect bij de risotto. Serveer met Parmezaanse kaas.
En dan is dit mijn heerlijke risotto <3.
Eetsmakelijk <3
veel slalide met vlees