Foccacia met zeezout en rode ui
hmmm..er is bijna niets zo lekker als zelf gebakken brood. Het huis gaat er echt zo lekker van ruiken. I love it. Als wij soep eten ben ik altijd opzoek naar iets wat wij erbij kunnen eten. Ik kwam op het idee om een foccacia te maken.
Echt veel lekkerder dan als je ze uit de winkel haalt. Krokant aan de buitenkant en super zacht van binnen *zucht* wat wil je nog meer? Je kan er ook nog alle kanten mee op. Zo kan je mozzarella toevoegen, kaas, knoflook en eventueel andere kruiden. Super leuk (en lekker) om mee te experimenteren. Ik laat je mijn versie van foccacia zien.
Voor 1 foccacia
Dit heb je nodig:
500 gram patentbloem
1 zakje gist
350 ml lauwwarm water
Olijfolie
8 gram Grof zee zout
2 thee lepels rozemarijn
1 rood uitje
5 zongedroogde tomaatjes
Flink wat olijfolie
Zo doe je het:
Los het zakje gist op in het lauwwarme water. Doe de bloem in een kom. Doe hier 3 eetlepels olijfolie doorheen Als de gist is opgelost doe je de gist bij de bloem. Meng het deeg eerst even met een lepel kneed het dan met je handen. Als er een plakkerig deeg ontstaat doe je zout bij het deeg. Zout voeg je niet meteen toe omdat zout de werking van gist verminderd. Kneed het deeg 10 minuten. Foccaciadeeg is altijd vrij plakkerig doe er niet meteen meer bloem bij. Hoe meer bloem, hoe droger je brood. Als je het nog enigszins van je handen afkrijgt zou ik er geen bloem bij doen. Als je na 10 minuten een deegbal hebt haal je deze even uit de kom en vet je de kom in met olijfolie. Leg de deegbal erin en doe er anderhalf eetlepel olijfolie overheen. Mocht je nu denken: ‘jeetje, wat een olijfolie’. Dat hoort bij een foccacia:). Doe een schone theedoek over de kom en laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Snijd het uitje en de zongedroogde tomaatjes alvast klein.
Na een uur rijzen is de deegbal ongeveer 2 keer zo groot. Nu haal je het deeg weer uit de kom en kneed je al het lucht eruit. Nu wordt ook alle olijfolie goed opgenomen door het deeg. Kneed de ui en de zongedroogde tomaatjes door het deeg heen. Doe het deeg nu weer in de kom en leg de theedoek er weer overheen voor ongeveer 40-45 minuten. Verwarm de oven alvast voor op 230 graden. Vet een bakvorm in met olijfolie. Vorm de deegbal tot ongeveer een rechthoek en maak er met je knokkels deukjes in. Doe er wat rozemarijn, scheutje olijfolie en zeezout overheen. Bak het brood ongeveer 20 minuutjes in de oven.
Jammie!!
Eetsmakelijk<3